top of page

Satelliet Broadcast. Voorwoord:

Het is inmiddels ruim 50 jaar geleden dat de eerste satelliet in de ruimte werd geschoten. Vanaf 1985 zijn de eerste commerciële satellieten gelanceerd en met de lancering van de Astra 1 satelliet in 1989 begon de doorbraak van satelliet tv. 

De Direct Broadcast Satellieten, die radio- en TV programma’s distribueren, bevinden zich op een hoogte van 36.000 kilometer in een geostationaire baan boven de evenaar, dit wil zeggen dat deze satellieten zich bevinden op een vast punt ten opzichte van de aarde.

Hoe werkt Satelliet-TV ?

Vanaf onze planeet Aarde worden TV signalen vanuit een grondstation opgestraald naar de satelliet. De satelliet zet de signalen van het grondstation d.m.v. een convertor om en zendt de TV kanalen weer terug naar bepaalde gebieden op de aarde, ook wel beams of footprints genoemd. De eigenaar van een satellietnetwerk (bijv. SES Astra) verhuurt bandbreedte van de satelliet aan verschillende providers, zoals Canal Digitaal en TV Vlaanderen, die dit exploiteren en aanbieden aan consumenten in de vorm van een abonnement.

Satelliet-antenne-schotels

Het satellietsignaal wat uiteindelijk terugkomt op aarde is door de grote afstand een relatief zwak signaal en is vanwege allerlei externe factoren, zoals bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden, zeer gevoelig. Voor een goede ontvangst van tv signaal is dan ook een schotelantenne nodig van goede kwaliteit. Hierbij geldt ook, hoe groter het schotelblad des te beter de ontvangstkwaliteit en de grootte van het ontvangstgebied is.

U kunt met een schotelantenne met single LNB één satellietpositie tegelijkertijd ontvangen. Op één positie kunnen echter wel meerdere satellieten staan, zoals bij de positie Astra 1 (19,2°O) waar 5 satellieten te vinden zijn. Al deze satellieten binnen de 19,2°O positie hebben hun eigen footprint. In een groot deel van Europa zijn deze footprints overlappend, echter in de buitenste delen van het ontvangstgebied is dit niet altijd het geval, hierdoor kunt u in die gebieden soms niet alle gewenste zenders ontvangen.

Als u meerdere satellietposities tegelijkertijd wilt ontvangen dan kunt u een Duo LNB gebruiken, deze heeft 2 ingebouwde koppen die zodanig zijn afgesteld dat 2 posities tegelijkertijd ontvangen kunnen worden. Een veel gebruikte Duo LNB in de Benelux is het type wat tegelijkertijd de satellietposities Astra 1 en Astra 3 ontvangt.

Indien je interese hebt in de vele GRATIS te ontvangen Britse TV-programma's kan je een Triple LNB aanschaffen voor ontvangst van zowel Astra 1 & Astra 3 en daar bovenop ook Astra 2 (voor de Britse programma's)

Vrij zicht op het Zuiden

Om een goede kwaliteit ontvangst te realiseren is het van belang dat uw schotelantenne vrij zicht heeft naar het Zuiden. Zoals gezegd is satelliet signaal zwak en zorgen hindernissen, zoals bijvoorbeeld bomen of gebouwen, voor verstoring van ontvangst of zelfs geen ontvangst. Hierdoor zien we vaak dat op campings de plaatsen met een vrij zicht naar het Zuiden als eerste bezet zijn, hoewel dit vaak niet de mooiste plaatsen zijn.

De zaakvoerder van ERS Telecom BVBA of zijn Satelliet-technieker helpen U graag bij de plaatsen van de schotel.

Transponders

Een satelliet is uitgerust met transponders die elk weer bestaan uit een ontvanger, een converter en een zender. Een TV satelliet beschikt gemiddeld over 20 tot 50 transponders. Via één transponder kunnen ongeveer 10 TV zenders van technisch goede kwaliteit worden doorgegeven.

Beam

De beams op de satelliet kunnen vanaf de aarde bestuurd en gedraaid worden voor het juiste bereik op aarde.

bottom of page